Cyklonen Phailin och den verkliga katastrofen

I helgen drog cyklonen Phailin in över Indiens östkust Medierapporter hade gjort gällande att den indiska delstaten Andhra Pradesh skull drabbas hårt, jag kände hur paniken började sprida sig i kroppen. FIAN Sverige har sedan flera år ett samarbete med våra motsvarigheter i Andhra Pradesh och jag har besökt dem ett par gånger.

Projektet i Andhra Pradesh handlar om att stärka ett av Indiens urfolks (Yanadifolket) rättigheter. De byar där arbetet bedrivs ligger längs Andhra Pradesh sydkust i ett flackt område och människorna där saknar generellt möjligheter att lämna sina hem även inför en annalkande cyklon. Att myndigheterna evakuerat människor gjorde mig inte speciellt lugn eftersom Yanadifolket är ytterst marginaliserade och ignorerade av myndigheterna även när det gäller dem mest grundläggande av rättigheter. Många av husen i byarna skulle inte ha en chans om de träffades av vad som bedöms vara den värsta cyklonen på ett årtionde. Typiska hus i Yanadibyar ser ut så här:

SAM_0102

SAM_0101

Min nervositet avtog något när jag under söndagen förstod att cyklonen träffat de norra delarna av Andhra Pradesh och att effekterna, om än förödande, blivit mindre omfattande än jag hade föreställt mig. Jag kontaktade Ravi på FIAN Andhra Pradesh som meddelade att våra vänner i Yanadibyarna hade klarat sig bra, den här gången.

”En ständigt pågående tsunami”
När jag tidigare besökt Yanadifolket har de berättat för mig om hur det var 2001 när den stora tsunamin slog in över Andhra Pradesh och hur hela deras tillvaro slogs i spillror under de gigantiska vattenmassorna. De berättade även om hur de då för första gången fått stöd från samhället och att mängder av organisationer kommit dit för att hjälpa de  drabbade. Men tsunamis eller cykloner är trots sin förödande kraft inte det som Yanadifolket räds eller det som hotar dess existens. Det är den totala marginalisering och kroniska fattigdom som de lever i. Det är enligt en av människorna jag pratade med ”Den ständigt pågående tsunamin”. Ibland handlar det om att människors fiskevatten förvandlats till en förgiftad sumpmark genom anläggandet av en jättehamn. Ibland om att de saknar tillgång till grundläggande samhällsservice som alla Indier ska ha självklar rätt till. Ibland handlar det om totalt missriktade statliga program där de blir tilldelade saker eller tjänster som de i själva verket inte kan utnyttja för att ingen i beslutsfattande ställning brytt sig om att fråga eller ta reda på vad som behövs. Det handlar i grunden alltid om strukturell och djupt rotad diskriminering. En diskriminering som i slutändan leder till kroniskt hunger och undernäring. Det är den verkliga katastrofen och det är den FIAN arbetar för att bekämpa.

Yanadifolket reser sig 
FIAN arbetar med att stärka Yanadifokets röst, att ge dem grundläggande kunskap om sina rättigheter och hur de ska kräva dem och står sida vid sida med dem när de gör det. FIAN utbildar även lokala aktivister för att bevaka och påverka situationen på alla politiska nivåer. De följer upp löften från beslutsfattare och försöker se till att resurser som avsatts för Yanadifolket inte hamnar i fel händer genom korruption. Genom det arbetet har FIAN Andhra Pradesh börjat fungera som ett nav i ett nätverk av många organisationer som på olika sätt arbetar med Yanadis och andra urfolks rättigheter i Andhra Pradesh. Det är ett långsiktigt och svårt arbete men det ger resultat och små segrar, segrar som i sin tur stärker Yanadifolkets kampvilja och självförtroende.

Utbildning i Andhra Pradesh 14 sep 2013
Utbildning i Andhra Pradesh 14 sep 2013

Naturen och Politiken
I skrivandes stund är dödssiffran för cyklonen Phailin uppe i 40 personer och antalet skadade räknas i hundratals och kommer förmodligen öka till tusentals. I sig en tragedi, och det finns säkert saker som kunde gjorts för att rädda flertalet av dessa liv. Men under tiden jag skrivit detta har mångdubbelt fler dött på grund av undernäring och de sjukdomar som kommer ur det. En stor majoritet av dessa är barn. Nästan 5000 barn under 5 år dör Indien till följd av undernäring och brist på rent dricksvatten varje dag, det är en obeskrivligt stor och skrämmande siffra, det är 1,5 miljoner på ett år. Det är resultatet av politiken.

/Martin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s