FIAN Sverige har fått en ny kompis

infobord soltorget

Under en magisk helg i slutet av juli i landskapet Ångermanland, rättare sagt i Näsåker, har FIAN Sverige fått en vän för livet. Festivalen Urkult är dess namn.

Tre aktivister från FIAN Sverige (däribland jag) åkte dit 31 juli till 3 augusti. Om sanningen ska fram var vi en aningen nervösa över om någon överhuvudtaget skulle hitta fram till vårt infobord och seminarium om #schysstapensioner samt workshop om gruvnäringens konsekvenser på rätten till mat men tji fick vårt tvivel. Vi fick massor av tillfällen att prata med flera underbara personer som både var bekanta med FIAN sedan tidigare men också de som inte känner till FIANs viktiga arbete för allas rätt till försörjning. I ärlighetens namn har vi ju på senare tid varit lite doldisar med att synas på sådana här tillställningar, så det kanske inte var så konstigt att flera av dem som besökte FIANs infobord fick stifta bekantskap med oss för första gången (men förhoppningsvis var det inte den sista).

Det var sannerligen en boost för vårt sjālvförtroende att delta på Urkult och dess Solidaritetstorg (området där alla solidaritetsrörelser och organisationer höll till) samt ett gyllene tillfälle för oss att både synas och höras. En strid ström nyfikna kom till vårt infobord och ville veta mer om rätten till mat, påverkansarbete och våra fall. Ja, till och med hur en kan engagera sig inom FIAN. Peppande, eller hur?!
På fredagen höll jag och Christopher ett seminarium med namnet: #schyssta pensioner – allt du inte visste att du borde veta om dina pensionspengar. Vi hade en timme på oss att presentera och diskutera med 30-talet åhörare om hur våra gemensamma pensionspengar, genom AP-fonderna, investeras i verksamheter som kränker mänskliga rättigheter och vad vi kan göra åt dessa oacceptabla handlingar (du har väl tagit ställning, förresten?) Under Urkultvistelsen fick vi även ihop ungefär 150 namnunderskrifter till kampanjen #schysstapensioner som vi i FIAN Sverige driver med Latinamerikagrupperna, Kristna fredsrörelsen, Jordens Vänner och Fair Trade Center. Vi kommer banne mig inte ge oss förrän Sveriges regering tagit sitt ansvar för etiska och hållbara investeringar!
FIAN anordnade dessutom en workshop om gruvnäringens påverkan på rätten till mat i Latinamerika med inga mindre än Latinamerikagrupperna, en annan god vän till FIAN.

Tack Urkult och Solidaritetstorget för att vi fick komma och sprida kampen (eller åtminstone så några frön) för rätten till mat! Vi ses sannerligen igen.
/Maja söderblom

ida niskanen workshop
Ida håller workshop om gruvnäringens inverkan på rätten till försörjning

 

affisch workshop lag
Workshop tillsammans med LAG

 

worlshop med lag urkult
Workshop med LAG

 

workshop fian lag urkult
Workshop med LAG om gruvnäringens konsekvenser på rätten till försörjning

 

spexigt infobord
Såhär kul har Ida och Christopher på infobordet vid Solidaritetstorget

Annonser

Om FIAN-Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för allas rätt till mat och att kunna försörja sig själv i värdighet. Organisationen grundades år 1986 och är en oberoende frivilligorganisation med rådgivande status inom FN. FIAN:s medlemmar, grupper och sektioner är aktiva i över 50 olika länder. Förutom arbete med enskilda fall försöker FIAN främja rätten till mat genom utbildningar, informations- och opinionsbildning samt påverkansarbete på lokal, regional och internationell nivå. FIAN står för Foodfirst Information and Action Network. Foodfirst Ett begrepp som används för att beskriva att ökad produktion av livsmedel inte är hela lösningen på problemet med hunger och undernäring. Vad som krävs är framförallt en omfördelning av existerande resurser, globalt som lokalt. Information För att värna rätten att försörja sig krävs fakta. Om människor känner till sina rättigheter minskar risken att kränkningar och underlåtelser sker i det tysta. Insikt om förhållanden är ett steg mot förändring. FIAN samlar och sprider information om mänskliga rättigheter och om faktiska förhållanden, för snabba påverkansinsatser såväl som för långsiktigt arbete. Action Aktion, eller handling, är kärnan i FIAN:s arbete. Vi agerar genom blixtaktioner, fallarbeten, internationella kampanjer m.m. Genom arbete med enskilda fall undersöks specifika situationer där det föreligger risk för att människors rätt till försörjning kränks. I de fall där en kränkning konstaterats genomför FIAN en så kallad blixtaktion, en internationell brevkampanj som gör det möjligt för FIAN-medlemmar världen över att reagera. Network FIAN är ett globalt nätverk av individer och grupper som arbetar för sina och andras rättigheter. De människor vars rättigheter kränks är alltid delaktiga i FIAN:s verksamhet. Genom samarbete stärks allas arbete. FIAN har medlemmar i över 60 länder. www.fian.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till FIAN Sverige har fått en ny kompis

  1. lenaklevenas skriver:

    Vad roligt att läsa! Hälsningar från en f d ordf för Fian Sverige som naturligtvis fortfarande är medlem o helhjärtat stöder Fians arbete! Den vktigaste organisationen av alla!

  2. lenaklevenas skriver:

    Reblogga detta på Lena Klevenås Blog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s