Den magiska Ecuador

Mitt namn är Zarah Östman Pittaluga. Nu har jag varit i Ecuador i fyra dagar vilket det fortfarande känns overkligt. Det är många intryck och tankar som rör sig i mitt sinne. Första dagen var det helgdag här i Ecuador, då det firades Cuencas självständighetsdag. När det är helgdag här så är allt verkligen stängt förutom några väldigt få matställen och affärer. Jag förlitade mig på mitt lokalsinne och gav mig ut för att hitta den stora mataffären som var öppen . Det alltid spännande att besöka dessa när man är ute och reser då man får en inblick i matvanor hos medelklassen och vilken prisnivå dessa ligger på. Man kan observera vilka människor som besöker matbutiken och även vilka roller de har gentemot varandra. Sen när man besöker de små matbutikerna kan jämföra utbud och pris, det är i dessa och i någon marknad som arbetarklassen införskaffar sina livsmedel. I de stora matbutikerna kan man hitta en liknande utbud som i Sverige och det som importeras har nästan samma prisnivå som i Sverige. De inhemska produkterna har en mycket lägre pris är de svenska och det är inte stor skillnad mellan de ekologiska eller icke ekologiska produkterna. Dock är det tråkigt att se att det som säljs i de små mataffärerna är oftast inte nyttigt eller ekologiskt, med andra ord är denna problematik detsamma som vi hittar i resten av världen då det är det fattigaste som får den sämsta maten ur näringssynpunkt. Det kommer att bli spännande att se hur människor äter i de olika platser jag ska besöka de närmaste dagarna. Mat är så grundläggande för får välbefinnande, trygghet och hälsa.
Senare under dagen promenerade jag runt och lärde känna mitt närområde. Jag mötes av många muraler som lyfte frågan om klimatet, naturen och social rättvisa. Ecuador är den första land i världen som har erkänt i sin konstitution från 2008, att naturen har egna rättigheter. Detta resulterade tack vare arbetet som ursprungsfolken genomförde när konstitutionen utformades. Där fastställs att även berg och floder har liv och därför har de egna rättigheter, att Pachamama (Moder Jord) skall respekteras och skyddas då det är vår moder. Detta var ett stort steg för att organisationer som arbetar inom olika områden eftersom naturen är något som berör nästan alla delar i vårt samhälle och liv. Just nu försöker man få en ny lagändring som innebär att alla djur ska skyddas, inte bara de vilda. Det är tack vare den nya konstitutionen som många nya lagar har sett dagens ljus. Många av dessa är väldigt viktiga för arbetet som FIAN Ecuador genomför och deras samarbetsorganisationer, som den som togs fram till skydd av vattnet och jorden. Just nu förhandlas även om ägandeskap av jorden, dock har denna process precis blivit låst på grund av till synes byråkratiska problem men det misstänkts ligga opportunistiska mål bakom. I samtal med personalen från FIAN Ecuador får jag veta orsaken, den nuvarande presidenten Correa kom till makten tack vare arbetet av många gräsrotsorganisationer och aktivister. De stöttade den ursprungliga politiken och efter att ha kommit till makten fick många av dem inträda maktens korridorer. Då bestod Correas närmaste krets av personer som har varit förkämpar inom de sociala rörelserna. Regeringen erkände sig som progressiv och vänster politiskt. Med åren har politiken förändrats och de politiker som fanns från början har sagt upp sig, byts ut eller tystas i sina frågor. Nu består Correas närmaste krets av politiker som för en högerpolitisk agenda och är uttalade kapitalister. Det är en tydlig förskjutning av politiken och ett flertal sociala projekt har gigantiska förseningar och lagförslag som går i lås. De olika projekt som jag kommer att besöka berör olika aspekter av de lagar som gått igenom men även de som är i lås och som behövs för att rätten till mat skall förverkligas och implementeras.

Just nu har FIAN Ecuador påbörjat sitt arbete med genus aspekterna i relation till rätten till mat. Självklart har de sedan tidigare berört ämnet men nu är en mer strategiskt och operativt genus inriktat arbete. Detta och andra punkter var det som vi diskuterade under tisdagen då jag fick även tillfälle att börja lära känna personalen på FIAN Ecuador. Dessa eldsjälar som arbetar med FIANs frågor under arbetstid och fritid samt har både studier och andra ideella uppdrag vid sidan om. Rent imponerande!

IMG_5498.JPG

IMG_5448.JPG

IMG_5476.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s