Kort rapport från FIAN:s internationella rådsmöte (International Council meeting), 6-9 november

La Foresta, Bryssel, 7 november

Klockan är 20:52 och jag har tagit på mig varma sockar och en tjocktröja och satt mig ner för att rapportera från FIAN:s internationella rådsmöte. Jag heter Mariana och är sekreterare i FIAN Sverige (sedan i år) och har fått förtroendet att vara FIAN Sveriges delegat på detta fyra dagarsmöte, som hålls på det gamla klostret La Foresta i närheten av Leuven en knapp timme med tåg från Bryssel. På agendan står bl.a. uppdatering av FIAN Internationals strategiska plan och stadgeändringar för FIAN International, en process som pågått under flera års tid.

Jag vill kort berätta för er om några av de ämnen som diskuterats och beslutats om hittills. Den ena frågan rör mänskliga rättigheternas odelbarhet och själva synen på matsuveränitet och rätten till mat, hur det hänger samman med jämställdhet, hållbarhet, matkvalité och hälsa och vad det innebär. Flavio Valente (FIAN Internationals generalsekreterare) talade under gårdagen om vikten av ett holistiskt synsätt på rätten till mat, ett synsätt som inte delas av de storföretag och mäktiga stater som  kränker mänskliga rättigheter, direkt eller indirekt. Tillgång till näringsriktig mat diskuteras alltmer i fora som domineras av storföretag och mäktiga regeringar, såsom International Conference on Nutrition (nästa konferens, ”ICN 2”, hålls den 19-20 november), påpekade Flavio Valente.

Internationella allianser som FIAN är med i, som t.ex. Global Network for the Right to Food and Nutrition och Treaty Alliance utgör oerhört viktiga motpoler till de initiativ som dessa stormakter presenterar (som till exempel FN-initiativet Scaling Up Nutrition (SUN)). Upprinnelsen till Treaty Alliance och den viktiga roll vi aktiva i FIAN-sektionerna  har när det gäller att utöva påtryckningar på våra respektive regeringar, för att få till stånd bindande regler för staters och företags MR-kränkningar i annat land, Extra Territorial Obligations (ETO), var något som Ana-Maria Suarez Franco (FIAN:s representant i Geneve) avslutade dagens möte med att tala om, utifrån sina egna erfarenheter. Det var oerhört inspirerande att lyssna till henne.

Flavio Valente talade också ingående om den starka kopplingen mellan kvinnors status och rätten till mat. Han berättade bland annat om en studie som mycket konkret visar att alla mänskliga rättigheter hänger samman. När kvinnors rättigheter stärktes, så att de genom ökat självförtroende och ökad MR-medvetenhet gemensamt kunnat tackla  problem och kräva sina rättigheter, minskade som en konsekvens även antalet tillväxthämmade (stunted) barn drastiskt (exemplet är från en by i Bangladesh). Genusperspektivet kommer att stärkas i FIAN:s arbete, vilket framgår av den uppdaterade Strategiska Plan, som vi ska diskutera och besluta om under morgondagen.

I dag avslutades diskussionerna kring de delar av stadgarna där alternativa förslag från olika FIAN-sektioner fortfarande fanns. Det innebär att FIAN International nu har beslutat att överge de stadgar som gällt ända sedan bildandet av FIAN.

Förutom de diskussioner som förts under mötena har jag förstås dessutom fått möjlighet att diskutera rätten till mat, olika sektioners arbete och utmaningar med deltagare från Norge, Indien, Tyskland, Zambia, England, Nepal (och Ecuador, på lite engelska i kombination med min i princip obefintliga spanska) m.fl. Det är en fantastisk sammansättning av deltagare här, i olika åldrar och med olika erfarenheter och specialkunskaper, alla med ett brinnande engagemang för mänskliga rättigheter.

Nu ska jag läsa några sista rader inför morgondagens möte, innan det är dags att säga god natt.

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. lenaklevenas skriver:

    Vad roligt att läsa din rapport! Härligt att det finns ett så stort engagemang och så mycket kunskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s