Vikten av en enad kamp

Hej,
I fredags deltog jag och Rebecka vid en workshop som FIAN Andhra Pradesh anordnat för representanter från 20 Yanadibyar i Nelloredistriktet. Denna workshop var en av de många kapacitetsstärkande aktiviteter som finansieras med hjälp av vårt projektstöd från Forum Syd.

Strax över 40 personer hade rest från sina respektive hembyar till Nellore för att diskutera och utbyta erfarenheter med varandra. Dagen inleddes med en presentationsrunda då alla deltagare fick chans att berätta lite om sig själv och vad de förväntade sig av dagen. Många pratade om att deras byar behövde stärkas i kontakten med myndigheter och efterfrågade tips kring detta. Andra förväntade sig att de skulle få dela med sig om sina byars svårigheter. En av de äldsta deltagarna, Malliki Buniyya, utmärkte sig då han under presentationsrundan berättade att han kommit till workshopen för att lyssna till och prata med representanter från andra byar. Han höll ett långt anförande om vikten av att mobilisera en kamp bortom sin egen by. Malliki som är i 50-årsåldern har upplevt förtrycket mot Yanadifolket genom tre generationer. Han berättade att det inte hjälper att bara föra en kamp för den egna byn och uppmanade alla att enas i ett brett motstånd för hela Yanadifolket. Malliki fick medhåll och rungande applåder av deltagarna.

Malliki Buniyya talar om vikten av en enad kamp
Malliki Buniyya talar om vikten av en enad kamp

Efter presentationsrundan delade FIAN Andhra Pradeshs ordförande Ravi Kumar upp gruppen i mindre grupper. De fick sedan sätta sig och diskutera de utmaningar som deras respektive byar har kämpat med och förbereda en presentation. Under presentationerna blev det väldigt tydligt för oss alla som var där att de svårigheter som byarna står inför bottnar i ett systematiskt förtryck av Yanadifolket. Samtliga byar har liknande problem, framför allt gällande tillgång till vatten, mat, försörjning och sanitet. Malliki Buniyyas ord om enighet och bred mobilisering blev mer och mer relevanta ju längre dagen gick.

Utmaningarna diskuteras
Utmaningarna diskuteras

Efter en paus för gemensam lunch påbörjades diskussioner om lösningar och strategier för motstånd. Här blev dagen som mest intressant. De stora frågorna började diskuteras och det blev tydligt att det redan finns en stabil grund för ett enat och brett motstånd. Malliswari från Kanupur en by jag besökte under min uppföljningsresa förra året – började tala om markägande och diskriminering. Det faktum att Yanadifolket i princip aldrig haft formell äganderätt av den mark de lever på är ett stort problem, och en av anledningarna till alla de tvångsförflyttningar folket utsatts för genom historien. Malliswari berättar att hon och hennes familj nyligen förde en lång och frustrerande kamp för att få formell tillgång till den mark deras hus ligger på. Under flera månaders tid gjorde hon 15 besök hos myndighetspersoner med klagan och krav på att få äga den mark hon spenderat hela sitt liv på. Gång på gång fick hon avslag eller så sköt de upp beslutet. Vid besök nummer 15 fick hon till slut ett ja. Detta exempel illustrerar väl den diskriminering som Yanadifolket möter hos myndigheter. Samma ihärdighet och tålamod behövs för att få bättre vattentillgång i byn såväl som rationskort till familjen. Att någonting måste göras var alla deltagare eniga i. Än en gång upprepade Malliki Bunniyya det han sa under början av dagen, de måste enas och göra det tillsammans. Han pratade om att alla Yanadibyarna i Nelloredistriktet skulle samlas och åka in till myndighetsbyggnaderna och demonstrera. Än en gång fick han medhåll från deltagarna.

Malliswari berättar om sin kamp för mark (Ravi Kumar t.h.)
Malliswari berättar om sin kamp för mark (Ravi Kumar t.h.)

Jag och Rebecka lämnade workshopen helt tagna av det vi fick se och höra. Många av deltagarna pratade under dagen om att de måste bli mer modiga, men de historier vi fick höra övertygade oss att de redan har det mod som krävs. Vi kände oss båda otroligt inspirerade av dem och det var en sann ära att få träffa alla och lära känna dem och deras kamp lite bättre. Ifrån FIANs håll lovade vi att göra det vi kan för att globalisera deras kamp och samla ett internationellt stöd som kan sätta press på den Indiska regeringen att bättra sig gällande stam- och ursprungsfolks rättigheter. Vi har en lång och svår kamp framför oss, en kamp som vi klarar av om vi enas och säger stopp.

Nöjda workshopdeltagare vid dagens slut
Nöjda workshopdeltagare vid dagens slut

Vill du stötta Yanadifolkets kamp så kan du bli medlem i FIAN här eller sätta in en gåva till PG: 433 11 47-1.

/Mikael

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s