COP21, Paris – FIAN Sverige är på plats!

Aktion mot den franska miljöjätten Danone. FOTO: FIAN

Det har varit två intensiva dagar sen FIAN Sverige anlände till klimatveckan i Paris för att ansluta till den globala  rörelsen för klimaträttvisa och rätten till mat.

Debatten kring jordbrukets påverkan på klimatet hamnar ofta i skymundan. Detta trots att det industriella livsmedelssystemet sammantaget beräknas stå för nära hälften av växthusgasutsläppen enligt en  rapport från GRAIN.

Men igår hade det officiella toppmötet fokus på jordbruksfrågor, så även civilsamhället. FIAN deltog dels i en aktion mot den franska mjölkjätten Danone där vi  samlades utanför deras huvudkontor och målade gatan röd för att uppmärksamma deras  kränkningar av mänskliga rättigheter. Vi var även på plats i Climate Action Zone där hundratals människor samlats för att under dagen ge plats för jordbruksfrågor. Dagen avslutades med en stor manifestation där småbrukare från olika delar av världen kom med budskapet att rätten till mat berör oss alla och att det inte går att separera de olika kamperna i olika fack. Kampen för matsuveränitet och klimaträttvisa är gemensam och vi måste gå samman!

12336223_917267285024623_721282781_n

Manifestation på Climat Action Zone för matsuveränitet. FOTO: FIAN

Annonser

Om FIAN-Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för allas rätt till mat och att kunna försörja sig själv i värdighet. Organisationen grundades år 1986 och är en oberoende frivilligorganisation med rådgivande status inom FN. FIAN:s medlemmar, grupper och sektioner är aktiva i över 50 olika länder. Förutom arbete med enskilda fall försöker FIAN främja rätten till mat genom utbildningar, informations- och opinionsbildning samt påverkansarbete på lokal, regional och internationell nivå. FIAN står för Foodfirst Information and Action Network. Foodfirst Ett begrepp som används för att beskriva att ökad produktion av livsmedel inte är hela lösningen på problemet med hunger och undernäring. Vad som krävs är framförallt en omfördelning av existerande resurser, globalt som lokalt. Information För att värna rätten att försörja sig krävs fakta. Om människor känner till sina rättigheter minskar risken att kränkningar och underlåtelser sker i det tysta. Insikt om förhållanden är ett steg mot förändring. FIAN samlar och sprider information om mänskliga rättigheter och om faktiska förhållanden, för snabba påverkansinsatser såväl som för långsiktigt arbete. Action Aktion, eller handling, är kärnan i FIAN:s arbete. Vi agerar genom blixtaktioner, fallarbeten, internationella kampanjer m.m. Genom arbete med enskilda fall undersöks specifika situationer där det föreligger risk för att människors rätt till försörjning kränks. I de fall där en kränkning konstaterats genomför FIAN en så kallad blixtaktion, en internationell brevkampanj som gör det möjligt för FIAN-medlemmar världen över att reagera. Network FIAN är ett globalt nätverk av individer och grupper som arbetar för sina och andras rättigheter. De människor vars rättigheter kränks är alltid delaktiga i FIAN:s verksamhet. Genom samarbete stärks allas arbete. FIAN har medlemmar i över 60 länder. www.fian.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s