COP21, Paris – FIAN Sverige är på plats!

Aktion mot den franska miljöjätten Danone. FOTO: FIAN

Det har varit två intensiva dagar sen FIAN Sverige anlände till klimatveckan i Paris för att ansluta till den globala  rörelsen för klimaträttvisa och rätten till mat.

Debatten kring jordbrukets påverkan på klimatet hamnar ofta i skymundan. Detta trots att det industriella livsmedelssystemet sammantaget beräknas stå för nära hälften av växthusgasutsläppen enligt en  rapport från GRAIN.

Men igår hade det officiella toppmötet fokus på jordbruksfrågor, så även civilsamhället. FIAN deltog dels i en aktion mot den franska mjölkjätten Danone där vi  samlades utanför deras huvudkontor och målade gatan röd för att uppmärksamma deras  kränkningar av mänskliga rättigheter. Vi var även på plats i Climate Action Zone där hundratals människor samlats för att under dagen ge plats för jordbruksfrågor. Dagen avslutades med en stor manifestation där småbrukare från olika delar av världen kom med budskapet att rätten till mat berör oss alla och att det inte går att separera de olika kamperna i olika fack. Kampen för matsuveränitet och klimaträttvisa är gemensam och vi måste gå samman!

12336223_917267285024623_721282781_n
Manifestation på Climat Action Zone för matsuveränitet. FOTO: FIAN
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s