Globalisera kampen! Globalisera hoppet!

Panel ConvergenceSmåbrukarorganisationen Via Campesinas slagord fyller lokalen. Vi har samlats för evenemanget Cooling the planet, frontline communities lead the struggle. Det är en paneldiskussion bestående av småskaliga matproducenter från olika delar av världen med en gemensam kamp – rätten till mark och vatten.

Det är helt otroligt! Att vi, FIAN, är en del av detta globala nätverk. Dessa fantastiska människor som organiserat kämpar och förändrar. Utan någon vidare ära och berömmelse har dessa gräsrötter organiserat, påverkat och engagerat. Lagt grunden för förändring men ännu oftare satt käppar i hjulen för vansinne.

Adam_convergencePaneldeltagarna har ombetts att dela sina lokala perspektiv kring falska klimatlösningar, verkliga klimatlösningar och varför det finns ett behov av en global sammanslutning av småskaliga matproducenter kring kampen för mark och vatten. Många av de satsningar som staterna nu främst diskuterar på  COP 21 presenteras som lösningar på klimatförändringarna och påstås dessutom samtidigt bidra till utveckling och fattigdomsbekämpning. Några exempel på sådana falska lösningar som panelen tog upp var skogsprojektet REDD och REDD+, megadammar för vattenkraft, klimatsmart storskaligt jordbruk (Climate Smart Agriculture), marina reservat för koldioxidupptagning (blue carbon), handel med utsläppsrätter med mera.

I själva verket är de bara nya sätt att paketera gamla problem. Problem som bidrar till tvångsförflyttningar av lokalbefolkning och urfolk och hindrar människors tillgång till jordbruks- och fiskeområden, och med enegergilösningar som ofta är mer förorennande än investerarna påstår.

“De kan fortsätta förorena så länge de planterar träd, det är så de falska lösnignarna fungerar”, säger Caroline från Sydafrika. Hennes stad är täckt av koldamm och har ständigt ett tjockt moln över sig. Kolet från gruvan går till elektricitet till industrin och de rika.

Gemensamt för falska klimatlösningar, eller lögner som vissa väljer att kalla dem, är att de människor vars resurser tas i anspråk faktiskt inte gynnas av projekten. Istället är exemplena många där våld, hot och andra människorättskränkningar riktats mot de som kämpar för sina rättigheter och försvarar naturen.

Så vad är då de verkliga lösningarna? På seminariet lyfte rörelsen upp alternativ till dessa falska lösningar på klimatkrisen. Ingen av lösningarna är universell. Framför allt rör det sig om andra typer av ägandeformer än de storskaliga privata, exempelvis gemensam förvaltning på samhällsnivå, att bygga projekt som följer en annan logik än den vinstdrivande, exempelvis matsuveränitet och agro-ekologi och att använda och dela lokala traditionella kunskaper och hållbara tekniker.

“Vi behöver lära om vår kultur, sättet vi lever nu är bak och fram. Vi behöver leva tillsammans med naturen.”, sa Yeehan från Kanada. Hennes folk kämpar med att återta sitt språk och traditionella seder. “Vårt sätt att leva höll vattnet rent och sunt. Nu har vi inte ens tillgång till vatten, grundvattnet har torkat ut”, fortsatte hon. Närliggande kolkraftverk och fracking har förstört deras enda vattenkälla.

Behovet av en sammanslutning där dessa kamper, som vid första anblick kan verka spretig och uppdelad, knyts samman är en fråga om att stärka sin egen och varandras kamp.

“Verklig solidaritet är enda sättet att på allvar försvara varandra och varandras rättigheter” sa Adam, en småbrukare från Storbritannien.

Hand_convergenceThe convergens är ett först steg i att ena och mobilisera alla de krafter som kämpar för rätten till mark och vatten. Adam påminner oss om varför den knutna handen används som symbol för den gemensamma kampen:

 

“I en öppen hand är de enskilda fingrarna lätta att bryta- men om du knyter handen, samlar ihop de enskilda enheterna får du en stark och kraftfull näve. Det är detta det handlar om – att enas, samla kraft och slå tillbaka”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s