Civilsamhället fick sista ordet

Så har klimattoppmötet i Paris nåt sitt slut och vi är hemma i Sverige igen. Bland organisationer och aktivister på plats har förhoppningarna på en slagkraftig överenskommelse inte varit särkskilt höga under tiden förhandlingarna pågått. Efter att ha ögnat igenom det avtal som klubbats under lördagen och som hyllas runt om i media hänger sig besvikelsen ändå kvar. Avtalets bindande delar innehåller inga specifika åtaganden, procentsatser eller årtal, istället handlar Parisavtalet mest om frivilliga insatser. Positivt är att 1,5 gradersmålet har förts in, även om det formulerats endast som en ambition att sikta mot. Alltså också att ses som frivilligt.

Änglar i fronten av Red lines-aktionen, d12, i Paris

Red lines-aktionen, d12, i Paris hedrade de som fallit offer för klimatförändringarna.

 

Medan politikerna klubbade igenom avtalet på lördagen samlades civilsamhället för den stora Red lines aktionen, d12, i Paris. Trots allmänt demonstrationsförbud, där demonstration definierats av Franska staten som ”fler än två personer som uttrycker en politisk åsikt”, fick aktionen till sist tillstånd. Vi var omkring 15 000 personer, med röda kläder, banderoller och blommor, för att markera de röda linjer, eller planetära gränser, vi inte får passera. Aktionen startades vid Triumfbågen och avslutades vid Eiffeltornet, i närheten av en annan stor aktion.

20151212_1526341

Red lines-aktionen nådde Eiffeltornet.

Det är stort att se att vi är så många som inte bara vill ha klimaträttvisa utan som också är beslutsamma kring att agera för att nå dit. Aktionerna hölls ungefär samtidigt som klimatavtalet antogs, och pågick i flera timmar. De ville visa att vi, klimat-, miljö- och människorättstörelsen har sista ordet, och oavsett ett svagt avtal kommer vi kämpa för jorden och varandra.

20151212_130715220151212_143857

Annonser

Om FIAN-Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för allas rätt till mat och att kunna försörja sig själv i värdighet. Organisationen grundades år 1986 och är en oberoende frivilligorganisation med rådgivande status inom FN. FIAN:s medlemmar, grupper och sektioner är aktiva i över 50 olika länder. Förutom arbete med enskilda fall försöker FIAN främja rätten till mat genom utbildningar, informations- och opinionsbildning samt påverkansarbete på lokal, regional och internationell nivå. FIAN står för Foodfirst Information and Action Network. Foodfirst Ett begrepp som används för att beskriva att ökad produktion av livsmedel inte är hela lösningen på problemet med hunger och undernäring. Vad som krävs är framförallt en omfördelning av existerande resurser, globalt som lokalt. Information För att värna rätten att försörja sig krävs fakta. Om människor känner till sina rättigheter minskar risken att kränkningar och underlåtelser sker i det tysta. Insikt om förhållanden är ett steg mot förändring. FIAN samlar och sprider information om mänskliga rättigheter och om faktiska förhållanden, för snabba påverkansinsatser såväl som för långsiktigt arbete. Action Aktion, eller handling, är kärnan i FIAN:s arbete. Vi agerar genom blixtaktioner, fallarbeten, internationella kampanjer m.m. Genom arbete med enskilda fall undersöks specifika situationer där det föreligger risk för att människors rätt till försörjning kränks. I de fall där en kränkning konstaterats genomför FIAN en så kallad blixtaktion, en internationell brevkampanj som gör det möjligt för FIAN-medlemmar världen över att reagera. Network FIAN är ett globalt nätverk av individer och grupper som arbetar för sina och andras rättigheter. De människor vars rättigheter kränks är alltid delaktiga i FIAN:s verksamhet. Genom samarbete stärks allas arbete. FIAN har medlemmar i över 60 länder. www.fian.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s