Civilsamhället fick sista ordet

Så har klimattoppmötet i Paris nåt sitt slut och vi är hemma i Sverige igen. Bland organisationer och aktivister på plats har förhoppningarna på en slagkraftig överenskommelse inte varit särkskilt höga under tiden förhandlingarna pågått. Efter att ha ögnat igenom det avtal som klubbats under lördagen och som hyllas runt om i media hänger sig besvikelsen ändå kvar. Avtalets bindande delar innehåller inga specifika åtaganden, procentsatser eller årtal, istället handlar Parisavtalet mest om frivilliga insatser. Positivt är att 1,5 gradersmålet har förts in, även om det formulerats endast som en ambition att sikta mot. Alltså också att ses som frivilligt.

Änglar i fronten av Red lines-aktionen, d12, i Paris
Red lines-aktionen, d12, i Paris hedrade de som fallit offer för klimatförändringarna.

 

Medan politikerna klubbade igenom avtalet på lördagen samlades civilsamhället för den stora Red lines aktionen, d12, i Paris. Trots allmänt demonstrationsförbud, där demonstration definierats av Franska staten som ”fler än två personer som uttrycker en politisk åsikt”, fick aktionen till sist tillstånd. Vi var omkring 15 000 personer, med röda kläder, banderoller och blommor, för att markera de röda linjer, eller planetära gränser, vi inte får passera. Aktionen startades vid Triumfbågen och avslutades vid Eiffeltornet, i närheten av en annan stor aktion.

20151212_1526341
Red lines-aktionen nådde Eiffeltornet.

Det är stort att se att vi är så många som inte bara vill ha klimaträttvisa utan som också är beslutsamma kring att agera för att nå dit. Aktionerna hölls ungefär samtidigt som klimatavtalet antogs, och pågick i flera timmar. De ville visa att vi, klimat-, miljö- och människorättstörelsen har sista ordet, och oavsett ett svagt avtal kommer vi kämpa för jorden och varandra.

20151212_130715220151212_143857

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s